Už viac ako dvadsať rokov patrí prvý októbrový víkend v meste Stupava kapuste, ktorej sa na Záhorí nepovie ináč ako zelé. Od piatka 30. septembra do nedele 2. októbra bude táto zelenina v Stupave dominovať.
Dni zelá v Stupave dlhodobo patria medzi najväčšie festivaly na Záhorí. „Každoročne prilákajú tisíce návštevníkov. Hlavnou myšlienkou festivalu je zachovávanie tradícií regiónu Záhorie, propagácia tradičného pestovania a spracovania kapusty, prezentácia miestnych súborov, združení, kultúrnych pamiatok a v neposlednom rade aj miestnych kulinárskych špecialít. ´Stupavské zelé´sa od roku 2017 môže pochváliť aj chránenou značkou pôvodu na úrovni Európskej únie,“ uviedol výkonný riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie Martin Lidaj.
Každoročnou súčasťou bohatého programu je trojdňový Remeselnícky jarmok a výstava ovocia a zeleniny s názvom Úroda. Obľúbené sprievodné podujatie pre návštevníkov je aj varenie kapustnice ´My varíme ze zelá´.
Kultúrny program je zameraný na všetky vekové skupiny, ponúka množstvo súťaží, atrakcií, gastronomických variácií regionálnych jedál a živých koncertov. Bohatý trojdňový program končí v nedeľu slávnostným ohňostrojom.